sunnuntai 19. helmikuuta 2023

 Sydneyn aarteet


Jatkamme kierrosta Sydneyn suurkaupungissa. Australian suurin kiinalaisyhteisö Chinatown  on Sydneyssä Haymarketissa, siellä on lukuisia kauppoja ja ravintoloita niin että on vaikea valita. Paddy"s Market on taas ostoskeskus lähistöllä Haymarketissa ja toinen on Sydney Paddy"s Markets Parramatan alueella. Kävimme näistä ensimmäisessä ja liikkeitä on todella paljon. Paddy"s Marketin historia yltää 150 vuoden taakse.

Ensimmäisellä Australian matkallani v.2011 poikkesimme matkaseurueen kanssa opaalimyymälään Sydneyn keskustassa. Siellä oli suomalaissyntyinen rouva myyjänä ja kuulimme hienon esitelmän opaalien historiasta ja etsinnästä. Liikkeessä oli mm. opalisoitunut lisko esillä. Kysyin voinko minäkin mennä opaaleja kaivamaan luonnosta mutta sain vastaukseksi että pitää olla Australian kansalainen näin tehdäkseen.Tein muutamia koruostoksia ja paluumatkalla sain lentokentällä niistä verot takaisin. Sydneyssä on runsaasti opaaleja myyviä liikkeitä.

 Tärkein jalokiviopaaliesiintymä on Keski-Australiassa oleva Coober Pedy jota pidetään maailman opaalipääkaupunkina. Se sijaitsee Adelaidesta 846 kilometriä Alice Springsiin johtavan Stuart Highwayn varrella. Sinne pääsee autolla, bussilla , lentäen tai Ghan-junalla joka pysähtyy 40 kilometrin päässä Mangurissa. Opaaleja löytyy myös muualtakin Australiasta kuten Queenslandista ja Lighting Ridgestä joka sijaitsee Uuden Etelä Walesin alueella. Korukivien lisäksi opaaleja käytetään mm. keramiikan valmistuksessa sekä kemian- ja öljyteollisuudessa.

Coober Pedyn historiaa: Tammikuussa 1915 pieni ryhmä New Colorado Prospecting Syndicate- nimisestä yrityksestä oli etsimässä kultaa Coober Pedystä etelään. Helmikuun ensimmäisenä päivänä erään ryhmänjäsenen 15-vuotias poika, William Huchison, löysi palan opaalia. Muutaman kuukauden päästä toinen ryhmä aloitti opaalien kaivamisen. Vuonna 1946 aboriginaalinainen Tottie Bryant teki sensaatiomaisen opaalilöydön. Siitä lähtien myös moni eurooppalainen maahanmuuttaja tuli kokeilemaan onneaan ja Coober Pedystä kasvoi moderni kaivoskaupunki.

Coober Pedyssä asuu nykyisin noin 2500 vakinaista asukasta. Mielenkiintoista on että noin puolet asukkaista asuu maan alla. Lämpötila näissä asunnoissa vaihtelee 19-25 astetta öin ja päivin vuoden ympäri eli olosuhteet ovat erittäin mukavat. Maan alla ja päällä on myös museoita, kirkkoja, ravintoloita, opaaleja myyviä liikkeitä, hotelleja ym. Coober Pedy on vilkas paikka, siellä järjestetään runsaasti tapahtumia, esim laukkakilpailuja ja ammuntaklubi, golfklubi ja speedwayratakin on.

Villieläimiä tavataan runsaasti ympäröivästä luonnosta. Kengurut, liskot, emut ,papukaijat, dingot ym. voi bongata lähistöltä, myös mustia joutsenia voi nähdä sateiden jälkeen läheisillä järvillä.

Coober Pedy tarkoittaa "valkoinen mies luolassa"aboriginaalien kielellä. Lisätietoa  www.cooberpedy.com ,opaaleista lisää tietoa www.opals.net.au.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Canberrasta Sydneyhin Matkasta vielä:" Skin cells  in trauma" lukee tienvarsikylteissä varoituksena ihon palamisvaarasta. Lampait...