sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Perthin kultaa

 Useimmilla ihmisillä on jokin harrastus, minulla se on kiinnostus matkailuun ja etenkin Australiaa kohtaan. Olen käynyt siellä useita kertoja ja näissä blogipostauksissa kerron matkoistani ja toivon että niistä on iloa sinulle lukijani.

Miksi juuri Australia? Se poikkeaa niin suuresti pohjoismaista etenkin ilmastonsa, luontonsa, eläimistönsä ja kasviensa takia. Australian historia, kansalaisten ja alkuperäisasukkaiden elämä ja taide ovat kiinnostavia. Sitäpaitsi pidän matkustamisesta, lentokentistä, lentokoneessa istumisesta ja ihmisistä joita matkanteossa kohtaa. Joku onkin sanonut että tärkeintä on matkanteko, ei määränpää. Minä kyllä tykkään kovasti myös määränpäästä mutta vaikka matkustus Suomesta Australiaan kestää vuorokauden niin osaan nauttia siitä. Tosin ensimmäisellä matkallani 2011 en osannut liikkua ja jumpata tarpeeksi koneessa joten sain pinnallisen veritulpan sääreeni. Seuraavilla matkoilla olen jumpannut jalkojani ja kävellyt koneessa niin ei ole tullut tällaista vaivaa. 

Aloitan blogisarjani viimeisimmästä matkasta v.2019. Matkustimme kahdestaan aikuisen lapsenlapseni kanssa, reitti Helsinki- Doha- Perth- Alice Springs- Adelaide- Melbourne- Sydney- Doha- Helsinki. Matka kesti pari viikkoa. Syy miksi lähdimme matkaan oli se että voitin Qatar Airwaysin lentoliput Australiaan yhdelle hengelle. Arvonta järjestettiin Helsingin Matkamessuilla. Olin tosi iloinen voitosta, ja niinpä kustansin matkaseurakseni vanhimman lapsenlapseni Veran.


Perth
on Länsi-Australian pääkaupunki, joka on neljänneksi suurin Sydneyn, Melbournen ja Brisbanen jälkeen. Asukkaita siellä on 1,98 miljoonaa. Perth on kaunis, eloisa kaupunki ja sieltä voi tehdä retkiä ympäristöön joko itsenäisesti tai osallistua jonkin paikallisen matkanjärjestäjän reissuille. Nähtävää ja koettavaa on paljon. Saavuimme Perthiin Anzac-päivänä joka on Australiassa ja Uudessa-Seelannissa juhlapäivä joten kauppaliikkeet olivat kiinni emmekä päässeet shoppailemaan. Anzac- päivä on Gallipolin maihinnousun alkamisen vuosipäivä ensimmäisessä maailmansodassa. Gallipoli sijaitsee Turkin rannikolla. Taistelu alkoi 25.04.1914. Tässä taistelussa kaatuneita Australian ja Uuden-Seelannin sotilaita muisteltiin vuosipäivänä eri tavoin mm. seppelten laskuilla muistomerkeille, paraateja järjestettiin, armeija suoritti ylilentoja ja myös TV-ohjelmat sisälsivät sotamuistoja.

Perthissä on paljon nähtävää, me ehdimme vierailla vain Kings Parkissa ja The Perth Mintissä. Kings Park and Botanic Garden on 400 hehtaarin kokoinen ja yli 3000 Australian kasvin puisto. Puisto on lähes 60 vuoden ikäinen ja siellä on myös useita patsaita ja muistomerkkejä, Australian luontotyyppejä käsittäviä alueita ja puistossa järjestetään paljon tapahtumia. Sivustolla www.bgpa.wa.gov.au olevasta esitteessä Birds in Kings Park kerrotaan alueella asuvista linnuista. Puistosta on hienot näkymät Perthin kaupunkiin ja rannoille.


Esittelen tässä erään mielenkiintoisen kasvin tuhansista vaihtoehdoista. Banksia on lähinnä Australian rannikkoseuduilla kasvava pensas- tai puumainen kasvi. Lajikkeita on 170 ja korkeudet matalista pensaista aina 15 metrisiin puihin. Kukinnot voivat olla sentistä aina 45 senttiin, värejä on lukuisia. Banksian kukinto tuottaa hunajaa, jota hyönteiset, lepakot, linnut, perhoset ja erilaiset nisäkkäät käyttävät ravinnokseen. Useita banksialajeja pidetään harvinaisina tai uhanalaisina.Puiden runko kelpaa erilaisten esineiden, sisustustarvikkeiden kuten paneelien valmistukseen ja myös veneen osia voidaan tästä puusta valmistaa. Kuva Pixabaystä, kuvaaja Alexa.

Näköalakierroksella bongasimme Länsi-Australian osavaltiolintuja, mustia joutsenia. Mustat joutsenet
pesivät vesistöjen äärillä ja mm.Uudessa Seelannissa ne aiheuttavat tuhoja viljelyksille. Kuva Pixabaysta, kuvaaja Cheira.


Sitten kultaan: Erittäin mielenkiintoinen paikka on The Perth Mint- myymälä. Siellä on esitelty kullan kaivuun historiaa Australiassa. Liikkeessä myydään kultakolikkoja, -koruja sekä kultaharkkoja. Löytyypä sieltä maailman suurin kultakolikko, tonnin painoinen ja arvoltaan 50 miljoonaa Australian dollaria. Suorastaan häikäisi tuo kullan kimallus. Sijoituskohteena fyysinen kulta käy sijoitussalkkuun. Meillä ei ollut niin paljoa rahaa että olisimme kultaharkon hankkineet.

Emme ehtineet päivän kestävälle reissulle, tutustumiskäynnille 130 kilometrin päässä olevalle The Newmont Boddington Gold Mine- kaivokselle joka on Australian suurin toimiva kultakaivos. Tällä matkalla voi tutustua kaivostoimintaan ja nähdä kuinka kulta erotetaan kaivuumassasta, sulatetaan ja kaadetaan muotteihin. Lisäksi matkaan kuuluu käynti The Perth Mint myymälässä jossa pääsee tutustumaan  kolikoiden valmistamiseen. Matkan järjestäjän sivut ovat www.gowesttours.com.au.

Seuraavassa postauksessa vielä vähän Perthistä ja sitten suuntaamme kohti Australian punaista keskusta, Alice Springsiä josta retkeilemme takamailla Ulurun, Kata Tjutan ja Kings Canyonin seutuvilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 Canberrasta Sydneyhin Matkasta vielä:" Skin cells  in trauma" lukee tienvarsikylteissä varoituksena ihon palamisvaarasta. Lampait...